Dat je aan het eind van je carrière met pensioen gaat; daar staan niet veel mensen bij stil. Eigenlijk is dat zonde, want het is goed en fijn om te weten wat je te wachten staat wanneer je mag stoppen met werken. Want wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Het heeft namelijk te maken met pensioenfondsen, maar ook wat de invloed is op de nabestaanden mocht jou iets overkomen. Daarnaast kan je gaan beleggen met je pensioen of juist alles opsparen. Allemaal keuzes die je moet maken en daarvoor moet je eerst op de hoogte zijn van alle mogelijkheden.

Vervroegd pensioen of niet?

Je hoort er misschien het een en ander over, vervroegd met pensioen gaan of juist niet. De een kiest hier wel voor en de ander eigenlijk niet, maar hoe maak je deze keuze? Ten eerste is het uiteraard belangrijk om te kijken of je nog zin en energie hebt om te werken als de pensioenleeftijd in de buurt komt. Ten tweede is het uiteraard heel belangrijk om te kijken hoe veel je zou moeten inleveren bij het vervroegen van je pensioen. De kans is dan namelijk groot dat je veel minder geld krijgt dan normaal gesproken, omdat je moet inleveren wanneer je eerder stopt met werken. Je moet kijken naar de employee benefits van vervroegd stoppen bijvoorbeeld, om een goed beeld te krijgen.

Beleggen van je pensioen

Je kan er voor kiezen om je pensioen te beleggen. Of je dit een goede keuze vindt of niet, dat is uiteraard helemaal aan jou. Als je genoeg hebt opgebouwd kan je eerder stoppen met werken en deze periode overbruggen. Je kan ook beleggen met het geld dat je hebt gespaard. Je kan zelf kiezen hoe veel je wil beleggen en tegen welk risico. Hoe hoger het risico, hoe meer geld je uiteraard overhoudt wanneer het allemaal goed verloopt. Op het moment dat je jouw pensioenleeftijd gaat bereiken, wordt er sowieso minder risicovol belegd omdat je de eventuele schade niet zomaar meer in kan halen.

Hoe wordt het pensioen uitbetaald?

Daarnaast is het natuurlijk handig om te kijken hoe het pensioen wordt uitbetaald. Het gaat immers om jouw eigen gespaarde geld. Het pensioen bestaat namelijk uit drie verschillende onderdelen: de Algemene Ouderdomswet (AOW), het werkgeverspensioen en het aanvullende pensioen. Wat alles precies inhoudt en hoe het zit bij jou zelf, dat kan je het beste even gaan uitzoeken en daarvoor kan je bijvoorbeeld in gesprek gaan met je baas. Hij of zij kan je hier vast meer over vertellen.