Europa kent verschillende gebieden waar de meest smaakvolle druiven groeien, en waaruit de fijnste wijnen worden geproduceerd. Wanneer we het hebben over de bekendste landen, dan komen veel mensen uit bij de usual suspects: Frankrijk, Italië en misschien Spanje. Er is echter zoveel meer te vinden op wijngebied. Wat zijn momenteel de drie wijnlanden in opkomst? 

Hongarije: veel variatie in smaak 

Hongarije is een land in opkomst als het gaat om smaak. Met name Tokaj is befaamd om haar variatie in wijnsoorten. Dit is het meest bekende, en tevens het oudste wijngebied van Europa. Ga maar na, Tokaj ontstond al ruim 150 jaar eerder dan Bordeaux als regio voor de fijnste wijnen. De druiven die hier groeien zijn wellicht minder bekend, maar dat maakt de smaak des te verrassender. Als wijnliefhebber heb je binnen het Hongaarse assortiment meer dan genoeg keuze. Hier jouw dessertwijn bestellen is een absolute aanrader.

Gratis stockfoto met afspraak, balk, bar

Roemenië: verrassend uitsprekende smaken 

Roemenië is, evenals Hongarije, onderdeel van het gebied dat jarenlang onder Sovjetbewind heeft gestaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit eens zo traditionele wijnland decennialang heeft stilgestaan. Ze zijn echter terug van weggeweest, met verrassend sterke smaken en fijne wijnsoorten. De druiven zijn gebonden aan de regio, en dat maakt het voor veel mensen uitdagend. De lekkerste smaken zijn te vinden in de Pinot Gris en witte Welschriesling.

Gratis stockfoto met kelder, klassiek, schappen

Kroatië: warm klimaat 

Met haar warme zeeklimaat beschikt Kroatië over een perfecte voedingsbodem voor speciale druiven. Het is opvallend te noemen dat Kroatië niet veel bekender is als het gaat over wijn, want dit is één van de grotere wijnproducenten op ons continent. De druiven zijn andermaal gebonden aan de regio, en soorten variëren van Rosé tot rode of witte wijn met Zuid-Europese smaken. De Graševina en Pošip zijn twee bekende wijnsoorten uit Kroatië.