Op een evenement kan de juiste spreker het publiek allerlei emoties laten beleven: hij kan ze motiveren, laten nadenken, doen lachen of juist huilen. Het kan echter nogal een hele opgave zijn om de juiste spreker voor je evenement te vinden. Daarom kan je in deze blog lezen hoe je de zoektocht naar een geschikte spreker tot een goed einde brengt. Speakers Academy is een bureau wat kan helpen in de zoektocht naar een geschikte spreker.  

Het onderwerp

Ten eerste is het belangrijk dat je spreker kennis heeft over het onderwerp van het evenement. Nodig daarom iemand uit wiens expertise dichtbij het thema van het evenement ligt, want niemand zit te wachten op een expert op het gebied van politiek op een beurs over technologie. Daarnaast is ook fijner om naar iemand te luisteren die al ervaring opgedaan heeft met spreken in het openbaar. 

De juiste toon

Daarnaast dien je na te denken over de toon waarmee de spreker dient te spreken. Is het een heel formeel event? Dan kan je beter geen stand up comedian uitnodigen. Maar voor alle andere evenementen waar de sfeer iets losser mag zijn, is het helemaal prima als je een spreker uitnodigt die erom bekend staat tussendoor af en toe een grapje te vertellen. In het begin kan daarmee het ijs gebroken worden en tussendoor zorgt humor ervoor dat het publiek bij de les blijft. 

Een expert? Of toch niet?

In eerste instantie lijkt het je misschien verstandig om een spreker uit te nodigen die lang in zijn vakgebied werkt en daardoor veel expertise heeft. Toch ligt het niet altijd voor de hand om iemand uit te nodigen die jarenlang ervaring heeft in het desbetreffende vakgebied. Nieuwkomers kunnen namelijk juist met hele vernieuwende perspectieven komen. Zij zijn de pioniers en gaan als eerste aan de slag met de ideeën die in de toekomst leidend zullen zijn.