Zoals je waarschijnlijk maar al te goed weet zijn mondkapjes in het openbaar vervoer in Nederland verplicht. In treinen, bussen en trams is afstand houden onmogelijk en met een mondkapje is het risico dat je besmet wordt, of iemand besmet, aanzienlijk kleiner. Als je je mondkapje goed wilt gebruiken, dan zijn er enkele regels waaraan je je moet houden. Deze regels zijn belangrijk en als iedereen zich daaraan houdt zijn we met zijn allen een stuk veiliger. Hier lees je daarom over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer.

Het gebruik van wegwerp mondkapjes

Bij de drogisterij koop je een pak met wegwerp kapjes. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor enkel gebruik. Je doet het kapje op als voordat je je voertuig instapt en je gooit hem weg nadat je het voertuig hebt verlaten. De mondkapjes zijn verpakt, dus haal ze niet te vroeg uit de verpakking. Doe een gebruikt kapje ook nooit terug in het pakje, maar gooi deze zo snel mogelijk bij het restafval.

Een stoffen mondkapje gebruiken

Als je stoffen mondkapjes gebruikt, dan moet je die zelf verpakken in een afgesloten zakje. Dit doe je nadat je ze gewassen en gedroogd hebt en je kunt dan meerdere mondkapjes die schoon zijn bij elkaar in een afgesloten zakje doen. Voordat je je voertuig instapt doe je het mondkapje op en nadat je weer uitstapt plaats je het gebruikte kapje in een apart afgesloten zakje. Eenmaal thuis aangekomen doe je deze zo snel mogelijk in de was en was je ze op minimaal 60 graden.

Het mondkapje op- en afdoen

Mondkapjes moeten ook op een bepaalde manier worden op- en af gedaan. Deze methode is hetzelfde voor wegwerp- en stoffen kapjes:

  1. Was je handen en desinfecteer je handen.
  2. Pak het mondkapje op bij de touwtjes of elastiekjes en plaats deze over je mond, neus en kin.
  3. Raak het stoffen gedeelte niet aan.
  4. Maak het mondkapje vast achter je oren of knoop de touwtjes vast.
  5. Zorg ervoor dat deze goed aansluit en dat het je neus, mond en kin volledig bedekt.
  6. Wil je het kapje af doen, dan pak je hem weer bij de touwtjes vast en raak je het stoffen gedeelte niet aan.
  7. Gooi het wegwerp kapje bij het restafval en plaats het stoffen kapje in een afgesloten tasje.
  8. Was- en desinfecteer je handen.

De draagduur

Je mag wegwerp mondkapjes niet langer dragen dan 8 uur. Worden ze nat van binnen, dan vervang je ze eerder. Hetzelfde geldt voor stoffen kapjes. Bij intensief gebruik is het aan te raden om ze minimaal elke 4 uur te vervangen voor een nieuwe. Zorg ervoor dat je je handen altijd goed wast en desinfecteert.

Het openbaar vervoer

Reis je dagelijks van en naar je bestemming, dan moet je dus minimaal twee mondkapjes kopen. Het is in geen geval aan te raden om je mondkapje nog een keer te gebruiken. Houd je je aan deze regels, dan zorg je ervoor dat je de verspreiding van Covid-19 in het openbaar vervoer aanzienlijk vermindert.