Londen is de voetbalhoofdstad van Europa. Europese topclubs zoals Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal spelen hun thuiswedstrijden in de Engelse hoofdstad. Veel grote clubs in Londen zijn overgegaan naar een nieuw stadion en ook kleinere clubs hebben dit gedaan of maken plannen om het stadion te verbouwen of om naar een ander stadion te gaan. Hieronder een overzicht van diverse Engelse stadions die je kunt bezoeken tijdens je voetbalreis naar Engeland.

Millwall in 1993 verhuisd naar The New Den

In 1993 kreeg Millwall een nieuwe thuishaven. The New Den werd het nieuwe onderkomen, met een capaciteit van 20.000 stadion is het een relatief ruim stadion. Het stadion werd op 4 augustus 1993 geopend in een wedstrijd met de Portugese topclub Sporting Clube de Portugal, beter bekend als Sporting Lissabon.

Verhuizing Arsenal

In 2006 ging Arsenal van het Highbury naar het Emirates Stadium. Het was de eerste topclub die hun traditionele oud Engelse stadion verruilde voor een hypermodern onderkomen. Het oude stadion was erg geliefd onder de supporters van The Gunners, maar door succesvolle jaren barstte de club uit haar ‘jasje’. Ze gingen naar een stadion dat vijfhonderd meter verderop staat, dat plek heeft voor 60.000 enthousiaste Arsenal fans.

Nieuw stadion Barnet FC

In 2013 verruilde Barnet hun oude stadion Underhill voor The Hive Stadium. Het nieuwe stadion heeft een capaciteit van 5.176, maar het toeschouwersrecord ligt iets hoger. De oud club van Edgar Davids komt momenteel uit op het vijfde niveau in de Engelse voetbalpiramide.

 

 

 

West Ham United in het Olympisch Stadion

Naast Arsenal kent Londen meer clubs die succesvol zijn in de Premier League. Bijvoorbeeld West Ham United en Tottenham Hotspur. Beide clubs hadden beide maar een stadion die een capaciteit van ongeveer 35.000 plaatsen had. West Ham United had de ambities om naar een groter stadion te gaan. Snel nadat het bekend werd dat er een nieuw olympisch stadion gebouwd zou worden werd er gesproken over een eventuele verhuizing van West Ham United. Leyton Orient, dat uitkomt in de League Two, wilde ook graag het olympisch stadion als nieuwe thuishaven.  Maar na een strijd van drie jaar zag de club af van een rechtszaak en kreeg West Ham United het alleenrecht van het stadion. Op 22 maart 2013 tekende West Ham United een 99-jarige huurdeal voor het nieuwe stadion. Na een renovatie openden ze het nieuwe stadion, dat een capaciteit van 60.000 zitplaatsen heeft, met een oefenwedstrijd op 7 augustus 2016 tegen de Italiaanse topclub Juventus.

 

 

 

Nieuw Tottenham Hotspur stadion

White Hart Lane verdween ook uit het Londense stadionlandschap. Als vervanger hebben ze bijna op dezelfde plek het Tottenham Hotspur Stadium gebouwd. Er werd van 2015 tot 2017 aan de noordzijde van het oude stadion van Spurs gebouwd aan het nieuwe stadion. Toen er een u-vormige west, noord- en oostzijde af was werd het het voormalig stadion van Tottenham gesloopt en moesten de Londenaren het seizoen 2017/2018 en het grootste deel van het seizoen 2018/2019 in het Wembley Stadium spelen. Zeven maanden later als gepland werd het stadion in gebruik genomen in de Premier League-wedstrijd tegen Crystal Palace, op 3 april 2019.  Het schitterende moderne stadion biedt plek aan 61.000 supporters.

 

 

Brentford Community Stadium

Vanaf het seizoen 2020/2021 speelt Brentford FC zijn wedstrijden in het nieuwe stadion. In het stadion is plaats voor 15.250 enthousiaste toeschouwers, dat is ruim 5.000 meer als in het oude sfeervolle stadion. In het stadion is ook 2.000 zitplaatsen voor sponsoren, in Griffin Park was er maar 50 sponsorplekken. Door deze uitbreiding willen ze de financiële stap van de Championship naar de Premier League kleiner maken. Brentford FC is niet de enige bespeler van het nieuwe stadion, de voetbalclub gaat het stadion delen met rugbyclub London Irish, dat moet er ook voor zorgen dat Brentford financieel gezonder wordt.

‘Sfeervol Selhurst Park krijgt flinke upgrade’ 

Crystal Palace gaat de hoofdtribune van het stadion flink renoveren. De hele renovatie gaat ongeveer 115 miljoen euro kosten om het stadion een moderne boost te geven. Naast dat het er veel moderner uit gaat zien wordt het stadion ook groter. De verbouwde hoofdtribune Selhurst Park krijgt achtduizend plaatsen extra. De verbouwing gaat ongeveer drie jaar duren, tijdens de bouw kunnen de wedstrijden gewoon doorgaan in het sfeervolle Engelse stadion. Steve Parish, de voorzitter van de club van Patrick van Aanholt en Jairo Riedewald ziet de verbouwing als de perfecte stap voor de club. “We hebben een stadion nodig dat perfect weergeeft wie wij zijn, hoever we zijn gekomen en waar we heen willen gaan. Een stadion waar Zuid-Londen trots op kan zijn, en een thuis voor onze geweldige supporters en unieke atmosfeer”, vertelt de voorzitter op de site van The Eagles.

Nieuw stadion Chelsea?

Voor de opening van het Emirates Stadium was de thuishaven van Chelsea het grootste stadion van Londen. Stamford Bridge biedt plaats aan 41.798 supporters, maar wil graag uitbreiden om meer supporters plaats te bieden. Maar vanwege dat ze weinig ruimte om het stadion hebben wordt uitbreiden lastig. Plannen voor nieuwbouw bij het Battersea Power Station ging ook niet door. Uiteindelijk kwam Chelsea met een plan, het moest een stadion worden die plaats zou bieden aan 60.000 fans in gotische stijl gebaseerd op een kasteel of een middeleeuwse ommuurde stad. Alles leek in kannen en kruiken en vanaf 2020 moesten ze in het nieuwe stadion spelen. Ze hadden toestemming om met het bouwen te beginnen. Maar de soap rond het stadion kent niet zijn eind en de club veegde voorlopig de plannen van tafel, vanwege het ‘ongunstige investeringsklimaat’. Dus de supporters van Chelsea moeten het voorlopig nog doen met het sfeervolle Stamford Bridge.

 

 

 

 

Queens Park Rangers wil nieuw stadion

QPR maakte eind maakte eind 2011 bekend dat ze de ambities hadden om hun stadion ‘Loftus Road’ te verbouwen. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om een nieuw stadion te bouwen in de wijk Shepherd’s Bush, in het westen van Londen. Daar staat het stadion van QPR nu ook en ze willen graag in de wijk blijven. “Het zou gek zijn om weg te trekken van de plek waar je bijna je hele leven heb gezeten en waar je fans wonen”, aldus de QPR eigenaar Tony Fernandes. Maar echte concrete plannen kwamen er nog niet. Dus de supporters van de Super Hoops moeten het voorlopig nog met het Kiyan Prince Foundation Stadium doen, dat vernoemt is naar de in 2006 neergestoken Jeugdspeler, die bekend stond als een groot talent. Hij werd gezien als de nieuwe Wayne Rooney.

Een van deze voetbalstadions bezoeken?

Ben je enthousiast geworden en wil je een van de nieuwe of verbouwde stadion bezoeken? Bekijk de mogelijkheden voor voetbalreizen naar Engeland en stel samen met je vrienden of vriendinnen een citytrip naar bijvoorbeeld Londen samen.