Wat is Maki? En heb je wel eens Uramaki geproefd? Of heb je geen idee wat dit is? Sushi bestellen kan een hele uitdaging zijn als je niet zo goed weet wat elke soort sushi nou precies is. Dat is zonde, want sushi wordt door velen van ons als lekker ervaren. Heb jij moeite met het bestellen van sushi – puur omdat je niet weet welke soorten er zijn en hoe ze smaken? Om je een beetje op weg te helpen, zetten we hieronder de bekendste soorten op een rij.

Maki

Op vrijwel elke schotel is de Maki te vinden; het is een van de bekendste soorten sushi. Maki is een rol met zeewier, rijst, vis en groenten. Het woord Maki betekent in het Japans ‘gerold’. Vaak is de Maki er in allerlei verschillende combinaties, bijvoorbeeld met zalm, krab of spicy tuna.

Uramaki

De Uramaki kent een interessante geschiedenis. Het ontstond namelijk in een sushizaak in Los Angeles. Steeds meer Amerikanen raakten nieuwsgierig naar de sushi en proefden het, maar vaak vonden ze de taaie textuur van zeewier maar niks. De sushizaak-eigenaar loste dit handig op door het zeewier te ‘verstoppen’ in het gerechtje. Zo ontstond de Uramaki – ook wel de Inside out genoemd.

Nigiri

Ook de Nigiri is op bijna elke sushischotel wel te vinden. Het is een bedje van rijst met daarop een stukje vis. Nigiri wordt geserveerd met wasabi. In het Westen wordt de wasabi vaak los geserveerd in plaats van in de Nigiri, aangezien velen de wasabi te pittig vinden.

Temaki

De Temaki is een tussendoortje onder de sushi’s. Het wordt in Japan gezien als een ‘casual’ soort sushi die je snel tussen de bedrijven door maakt en met de hand opeet. Een echte fingerfood dus. In Japan vind je dit gerecht dan ook niet zo snel in een sushirestaurant; in Nederland kom je het regelmatig tegen.