Ga je een middag varen in Amsterdam? Neem dan een aantal Amsterdamse speciaalbieren mee aan boord om de dag compleet te maken. Hoe leuk is het als je door de kanalen van de hoofdstad vaart en de stad letterlijk kunt proeven? Speciaalbier is tegenwoordig zo populair dat je jouw vaargezelschap niet alleen een pilsje kunt voorschotelen. Weet je niet zo goed welke bieren je mee moet nemen? Lees dan snel verder.

 Speciaalbier is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca en supermarkten. In Nederland zijn er al meer dan 650 bierbrouwerijen die allemaal hun eigen assortiment hebben. Geen wonder dat het lastig is om te kiezen.

Amsterdamse bierbrouwerijen

In Amsterdam staat de teller nu op 45 brouwerijen. Voor de bierliefhebber is dit geweldig nieuws. Overal waar je in Amsterdam komt kun je een lokaal biertje proeven. Als je een dag op het water door wilt brengen is het natuurlijk ook leuk om deze bieren mee te nemen. Zorg dus dat je jouw sloep huurt in Amsterdam, boodschappen voor de hapjes doet en verschillende Amsterdamse bieren inslaat. Met onderstaande lijstje heb je het zo geregeld!

#1 IJwit van Brouwerij ’t IJ

Dit witbier van Brouwerij ’t IJ is licht troebel, goud van kleur en heeft een zachte schuimkraag. De smaak van dit Amsterdamse witbier is fris, licht kruidig en heeft tonen van citrusvruchten. Een perfect biertje om tijdens de vaartocht mee te nemen. Leuk om te weten is dat de brouwerij als sinds 1985 operatief is.

#2 Mannenliefde van brouwerij Oedipus

Mannenliefde is een goudgele Saison van 6% gebrouwen met Szechuan peper en citroengras. Hierdoor heeft het bier zowel een kruidig als een fris karakter. Oedipus is opgezet door vier vrienden in Amsterdam met de ambitie om bieren met unieke smaken te brouwen. Klein begonnen, maar ondertussen uitgegroeid tot een van de bekendste brouwerijen in Nederland.

#3 Club Tropicana van brouwerij Troost

Dit zomerse en fruitige biertje doet haar naam eer aan. Het is een Berliner Weisse van 4,5% met een lichtzure fruitsmaak en weinig bittere tonen. Zoals de brouwerij zelf aangeeft, dit bier is gebrouwen om te drinken op een zonnige dag en is dus helemaal geschikt om mee te nemen aan boord. Je vindt brouwerij Troost in de Pijp, Oud West en in het Westerpark.

#4 IPA van Brouwerij de Prael

Dit bier van 6,5% een prettige bitterheid zoals je van een IPA mag verwachten. In de geur ruik je tonen van grapefruit. De brouwerij van de Prael is gevestigd in een voormalig veilinghuis is het centrum van Amsterdam. Ondertussen hebben ze een proeflokaal bij de Houthavens van Amsterdam, nabij de opstapplaats van Eco Boats Amsterdam en Canal Motorboats.

#5 Tropical Ralphie van Two Chefs Brewing

Om in het tropische thema te blijven is Tropical Ralphie de laatste tip. Deze Weizen van 4,5% is een echte frisse dorstlesser. Zoetig, kruidig en goed doordrinkbaar. De oprichters zijn in 2012 begonnen met brouwen en vandaag de dag zijn ze niet meer weg te denken uit de Amsterdamse bierwereld.

Bonustip: neem iets non-alcoholisch mee

Wat je niet mag vergeten is dat je als bestuurder van een boot geen alcohol mag nuttigen. Wijs daarom een kapitein aan die nuchter is en blijft tijdens jullie vaartocht door Amsterdam.

Lees ook: